Hursomhelst:
Pajen räckte till att göra 5 st sötsugna studenter riktigt belåtna på gränsen till illamående. Har ändå en fjärdedel kvar.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 gr smör
2 msk vatten
Detta blandas samman utan krussiduller och sätts in i kylen för vila i åtminstonde 30 minuter.
Ugnen sätts på 200 grader, dubbelvärme.
Under tiden som degen är i kylen är det hög tid att fixa till fyllningen.
Bärfyllning:
ca 350 g frysta hallon (funkar säkert alldeles utmärkt med färska bär).
ca 250 g frysta blåbär
3 msk potatismjöl
Tänk på att tina bären innan du rör ner potatismjölet.
När degen vilat färdigt i kylen så trycks den ut jämnt i pajformen. Picka med gaffel över den jämnt fördelade degen. Förgrädda 10 minuter i ugnen.
Under förgräddningen är det hög tid att sätta igång med toscasmeten.
Toscasmet:
200 gr smör
4 påsar flagad mandel (beror på storleken på påsarna, jag körde med 2 st 100- eller om det var 200-gramspåsar, ganska stora i vilket fall).
3 dl strösocker
4 msk vetemjöl
4 msk mjölk
1 msk vaniljsocker
Smält smöret, rör ner mjölet, mjölken och strösockret i kastrullen. När det blivit en hyfsat jämn smet så ska mandeln i.
Låt smeten koka upp lite försiktigt och låt bubbla i någon minut. Sen tillsätter du vaniljsockret.
När förgräddningen är klar så ska bärfyllningen i först, sen är det dags att täcka spektaklet med toscasmeten. Har man gjort allting rätt innan så är detta inga större problem. Men kom ihåg: bärfyllningen först.
In med pajen i mitten utav ugnen och låt den vara där i ungefär 20 minuter, tills den fått en fin färg (inte svart).
Här är resultatet. Mycket uppskattat. Passar utmärkt till vanlig vaniljglass eller dylikt.
2 comments:
Jag är fortfarnade mätt!!
lasa hela bloggen, ganska bra
Post a Comment